Nieuws

Workshop “Schilderen in de sfeer van Liebermann”

woensdag 10 april 2024

“Max Liebermann is een begrip in Noordwijk en het werd tijd een workshop te doen met schilderen in zijn stijl, met originele kleuren en materialen.”
Max Liebermann was één van Duitslands toonaangevende impressionisten. Van 1874 tot 1914 schilderde hij ’s zomers in Nederland (van 1905 tot 1913 in Noordwijk, met uitzondering van 1910) en er zijn meer dan 100 schilderijen van locaties in Noordwijk. Ook kun je in Noordwijk de Max Liebermann route lopen.

Zaterdag 15 juni 2024 van 10:00 – 16:00 uur (bij mooi weer in de tuin)

Kosten: € 120,- incl. materiaal, koffie, thee en soep.

Meer informatie en inschrijven voor deze Workshop Schilderen in de Sfeer van Max Liebermann door Daniël Tavenier via: danieltavenier.com


 

Küste in Sicht!

19 juni 2022 – 19 september 2022 Liebermann-Villa am Wannsee

 

 

Een indrukwekkende tentoonstelling van de Noordwijkse schilderijen van Max Liebermann in Museum Liebermann-Villa am Wannsee in Berlijn. Van 19 juni tot 19 september 2022.

In 1905 leerde Max Liebermann (1847–1935) Noordwijk kennen, een idyllisch vissersdorp aan de Nederlandse Noorzeekust. Al heel gauw werd Noordwijk één van favoriete verblijfplaatsen en bron van inspiratie. Tussen 1905 en 1913 was Noordwijk zijn zomers hoofdkwartier met uitzondering van 1910, zijn eerste verblijf in zijn nieuw gebouwde villa aan de Wannsee, de huidige Liebermann-Villa. De meer dan 120 in Noordwijk ontstane schilderijen zijn allemaal prachtige kunstwerken die de groeiende fascinatie van  Max Liebermann voor de techniek en de motieven van het impressionisme.

Met de expositie ‘Küste in Sicht! Max Liebermann in Noordwijk’ worden voor het eerst een groot aantal Noordwijkse schilderijen bijeengebracht. De conservatoren hebben de betekenis daarvan nader uitgewerkt.

 

V.l.n.r.: Wethouder Roberto ter Hark, Paul Overmars (stichting Max Liebermann), kunstenares Joyce van Caspel en Marjolijn ven der Jagt.

 

Liebermann-Villa am Wannsee


Persbericht Expositie ‘Küste in Sicht!’ in Liebermann-Villa in Berlijn.

Download Persbericht Expositie ‘Küste in Sicht!’.


 

Vrij Entree voor Noordwijkers die tentoonstelling in Berlijn bezoeken!

 

 

De Duitse schilder Max Lieberman heeft een eigen kunstroute in Noordwijk inclusief panelen met uitleg. Hij maakte namelijk veel werken in Noordwijk. Veel van zijn Noordwijkse schilderijen zijn nu te zien op een tentoonstelling in Berlijn. Wilhelmus Wildeman vertelt er over in het tv-programma Podium Bollenstreek.

Noordwijkers die de tentoonstelling in Berlijn tussen 19 juni en 17 juli  bezoeken, hebben vrij entree! Bij het VVV in Noordwijk kunnen Noordwijkers een voucher halen die bij het bezoeken van de Liebermann-Villa kan worden omgewisseld in een gratis entreebewijs.

Het is verstandig om dag en uur van het bezoek te reserveren via de website van het museum: www.liebermann-villa.de.


 

Max Liebermann In Noordwijk geëerd met straatnaam en nieuw paneel

donderdag 12 maart 2020

Op donderdag 12 maart 2020 werden in de wijk Duineveld het 24e paneel van de Max Liebermann Route en het straatnaambord met de naam van Max Liebermann onthuld. Het eerste door Dr. Lucy Wasensteiner, directeur van Villa Liebermann in Berlijn, samen met de kinderen van adoptanten van panelen Robert Vink en Cor Le Clercq en het straatnaambord door ambassadeur Dirk Brengelmann en wethouder Henri de Jong.

 

 

De bijna honderd gasten werden ontvangen in de modelwoning van Bouwbedrijf Heijmans waar  korte speeches van Paul Overmars, voorzitter van de St. Max Liebermann Noordwijk, en Esther Fleers , directeur Heijmans Vastgoed, de opmaat waren voor een korte wandeling naar het te onthullen paneel en bord.

Daarna werd in de woning getoast op de onthullingen en vertelde Lucy Wasensteiner over de ontwikkeling van Max Liebermann’s schilderen van landschappen: eerst altijd met personen en later zonder, zoals op het onthulde paneel dat precies op de plek staat waar hij meer dan 100 jaar geleden de nog steeds aanwezige duinwal schilderde.

Wethouder Henri de Jong prees de Max Liebermann Route aan als een belangrijke culturele verrijking van Noordwijk, een prachtig parcours dat, zoals hij dat zelf ook al had ervaren, dé manier is om Noordwijk in al zijn facetten beter te leren kennen.

Ambassadeur Brengelmann sprak over de nauwe verbondenheid van Nederland en Duitsland, niet alleen in cultureel opzicht maar ook economisch. Zo is Nederland na China de belangrijkste handelspartner van Duitsland. Hij besloot met het voorlezen van een brief van de burgemeester van Berlijn aan het bestuur van St. Max Liebermann Noordwijk. (Zie bijlage).

Pikant detail van de geanimeerde bijeenkomst was dat achteraf bleek dat deze de laatste was van openbare bijeenkomsten  voor het verbod daarvan vanwege het Corona-virus.

 


Brief Burgemeester Berlijn.

Download Brief Burgemeester Berlijn.