Max Liebermann Route

Max Liebermann Route in Noordwijk zh

De Max Liebermann Route is een hommage aan de schilder die in zijn productiefste jaren veelvuldig in Noordwijk verbleef. De gekozen schilderijen die op de panelen zijn afgebeeld geven een goed beeld van de omgeving van Noordwijk in het begin van de 20e eeuw en de onderwerpen die de voorkeur van Max Liebermann hadden, zoals strandvermaak, sport en dorpsleven.

Max Liebermann (1847-1935) is de zoon van een grootindustrieel uit Berlijn. Zijn vader Louis bezat tal van textielfabrieken, machinefabrieken en hoogovens.

Max bleek al op jeugdige leeftijd een enorm tekentalent, maar daar waren zijn ouders aanvankelijk niet zo blij mee. Toch hielden ze hem niet tegen om zijn talent verder te ontwikkelen. Uiteindelijk groeide hij uit tot de bekendste Duitse impressionistische schilder.

Vanwege zijn bewondering voor Frans Hals en Rembrandt maakte hij studiereizen naar Nederland. In ons land bleek hij zeer gecharmeerd van de leefwijze van de mensen, het landschap en de zee. Hij maakte er diverse vrienden en kwam vanaf 1876 bijna elk jaar een paar maanden naar Nederland

Van 1905 tot 1913 (m.u.v. 1910) was Noordwijk, in de(zomer)maanden dat hij in Nederland was, zijn hoofdkwartier. In die jaren heeft hij heel veel geschilderd en werd hij van een realistisch schilder steeds meer een impressionist. 128 schilderijen betreffen Noordwijkse locaties.

Mede door de wereldoorlogen raakte Max Liebermann in Noordwijk in de vergetelheid. Ten onrechte! Max Liebermann is bij uitstek de schilder die de Badplaats Noordwijk in opkomst in beelden heeft vastgelegd.

De Stichting Max Liebermann Noordwijk heeft als doelstelling de schilder Max Liebermann de plaats in Noordwijk te geven die hem toekomt. Met de Max Liebermann Route waarop panelen met 24 schilderijen van hem te bewonderen zijn op de plekken waar ze tot stand kwamen, is het belangrijkste doel grotendeels bereikt.


 

Max Liebermann Route WebApp

De route langs de 24 panelen is incl. audio in 3 talen te volgen op de website: RouteMaps.nl

 

 


 

Max Liebermann Route PDF

Of download de kaart met een getekende route langs alle panelen.